Dlaczego warto nauczyć się filetować rybę

W kuchni przydają się różne umiejętności, chociażby takie jak umiejętność czyszczenia i oprawiania ryby oraz jej filetowania. Kto często jada ryby na przykład na obiad, z pewnością dąży do kupowania jak najlepszego produktu. Z reguły własnoręcznie przygotowane w filet ma dużo wyższą jakość niż mrożony filet kupiony w sklepie.

Dlaczego warto nauczyć się filetować rybę

Mrożone filety z ryby to tak naprawdę w dużym stopniu glazura czyli zamarznięta woda. To ona podwyższa wagę ryb, które po rozmrożeniu zwykle wyglądają naprawdę marnie. Lepiej nauczyć się samodzielnie filetować rybę i kupować na przykład całego łososia czy inne gatunki smacznych ryb. To bardziej ekonomiczne pod kątem finansowym.

Co jest potrzebne do filetowania ryby

Do filetowania ryby nie trzeba żadnych szczególnych sprzętów kuchennych. Należy wyposażyć się tak naprawdę w plastikową deskę do krojenia, ostry raczej wąski i długi nóż oraz kuchenną pensetę. Właśnie te akcesoria są potrzebne by samodzielnie przygotować idealny rybny filet.

Jak filetować rybę?

Rybę należy oczyścić z łusek, odciąć głowę oraz ogon, a następnie przekroić na pół wzdłuż grzbietu oraz brzucha. Następnie należy bardzo ostrożnie odciąć kręgosłup od mięsa, oraz usunąć skórę. Na koniec można jeszcze wyjąć pojedyncze duże ości za pomocą pęsety. Chwila i perfekcyjny filet gotowy.

Przeczytaj więcej:

Jak filetować dorsza?

Jak filetować karpia?